top of page
Kwartiermakerij_logo_negatief_wit_001.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
20240821_142419 trap theater work in progress.jpg

Huidige
projecten

Samentuin Oranjerie

Op het terrein van CVO-Volt in Diest werd een grasveld omgetoverd tot een levendige en bloeiende ecologische tuin vol lekkere groenten, fruit en bloemen waar zowel mensen als vogels, insecten en kleine zoogdieren graag komen. De tuin is een groene speelplaats voor burenpicknicks en kinderplezier maar ook een educatieve plek voor jong en oud. Iedereen snapt het nu wel: stukjes natuur dicht bij huis zijn onmisbaar voor onze fysieke en mentale gezondheid.

 

Sinds de winter van ’21-’22 hebben vrijwilligers van Kwartiermakerij, Martine Van Camp, Ak’cent en Arktos/Emino wekelijks gewerkt aan dit mooie project, ism Scholengroep Adite. Ook jongeren van OKAN (anderstalige nieuwkomers) van Katholieke Scholen Diest en de studenten van CVO-Volt steken geregeld een handje toe terwijl ze het Nederlands oefenen. Steeds meer klassen schoolkinderen komen op bezoek om te leren over planten, dieren en biodiversiteit.

​

De tuin werd inmiddels met vele helpende handen uitgebreid tot een klein stadsbos met fruitbomen en bessenstruiken en er werd een ruime serre gebouwd voor meer groenten, meer gezelligheid bij regenweer en meer opleidingskansen. Er is een petanquebaan aangelegd en een barbecue gebouwd waardoor de tuin nog aantrekkelijker wordt voor een breder publiek. Om het helemaal af te maken zorgt stad Diest voor een speeltuintje.

 

Bio- en andere diversiteit troef! 

​

Financiering:

  • Het project kreeg voor de opstart in 2021 financiële steun van Landschapspark De Merode en logistieke steun van de stad Diest. 

  • In 2024 kreeg de Samentuin een tweede duw in de rug dankzij een subsidie van het Fonds Gezonde Lucht (Greenpeace) en van CERA, voor de  uitbreiding van de tuin en de bouw van een serre voor ontmoeting en educatie.​​

​

Coördinator en contactpersoon: Felix Maes

Kwartiermaker-Ei

​In een samenleving die onder druk staat van veel uitdagingen tegelijk hebben wij vééééél goesting om de stad heruit te vinden met een positief verhaal.

 

​Daarom bouwden we een Kwartiermaker-Ei dat uitnodigt om onze stad vleugels te geven en samen ideeën uit te broeden. Het EI wil een bindmiddel zijn, een symbool van een gezamenlijk optimistisch project. Binnenkort wordt dit unieke  kunstwerk tentoongesteld op een bijzondere plek waar bezoekers hun visie, dromen en plannen over de stad van morgen zullen kunnen delen.

 

Tal van lokale partners dragen dit project met hun financiële en andere steun.

Contactpersoon: Anneleen De Bonte

Partners:

Gitannekesfoor

Gitannekesfoor

LOGO_AtelierAllerhanden_HEEL KLEIN kopie

Atelier Allerhanden

VIVA-15.jpg

Viva Architecture

20210615_154459.jpg

Den Toognagel

LABO architecten

LABO architecten

Schermafbeelding 2022-02-01 om 13.45.30.png

Wannes Raps

Houben nv

Houben

Schermafbeelding 2021-01-15 om 07.30.12.

Kenterwerk

Financiering:

Triodos Fonds

Triodos Fonds

Gitannekesfoor

Gitannekesfoor

Scherm­afbeelding 2023-09-19 om 12.01_ed

Alfons Bauwens

Scherm­afbeelding 2025-03-17 om 11.54.26.png

We Are Impact Collective

Schermafbeelding 2021-01-18 om 06.53.27.

Beneens

Stichting Vanaudenhove

Stichting Vanaudenhove

The Smiling Cook 1.png

The Smiling Cook

D'Oranje Giraffen

D' Oranje Giraffen

Kwartiermakerij

De Kwartiermakerij

Buurland

Een honderdtal geëngageerde mensen uit allerhande mooie (burger)initiatieven vonden elkaar en elkaars werk, projecten en inspiratie tijdens een ‘leerfestival’ in een zonovergoten citadel. Een combinatie van dialoog, rust - stilte - natuur, muziek en theater, actieve leermomenten, een heus feestje en heerlijk eten (met de primeur van de Diestse Volkskeuken)!

Hier een mooi videoverslag van de tweedaagse (sept.'24).

Raadpleeg de website voor verder nieuws.
Wie weet komt er een volgende editie in ‘26?

​

Coördinator en contactpersoon: Ria Baeck, website: www.buurland.be

Financiering:

Partners: Avansa Oost-Brabant en Florerende Gemeenschap/Schakel

Logistieke steun: Stad Diest

Vlaanderen_verbeelding werkt.png

Brooddoosnodig

Brooddoosnodig, een Vlaams project van vzw Enchanté, heeft een jonge sterke Diestse afdeling die de handen in elkaar slaat met Kwartiermakerij om te werken aan oplossingen voor kinderen die met een lege (of ongezond gevulde) brooddoos naar school komen. Naar schatting zit één op de vier leerlingen met honger op de schoolbanken en dat heeft een grote negatieve invloed op hun leerkansen en welzijn. De slogan van Brooddoosnodig luidt dan ook: ‘Leren valt zwaar op een lege maag’.

Contactpersonen: Bruno Sels en Denise Grubben

​

Naast een dagelijks gezond gevulde brooddoos voor elk kind op school, is een soepproject voor de basisscholen en de eerste graad van het secundair onderwijs in voorbereiding. ROBtv bracht daar begin februari 2025 dit stuk over.

Contactpersonen: Bruno SelsDenise Grubben

Het Soepersoep project won de wedstrijd Start iets Moois bij VDK-bank, voor een goede start!

Kwartiermakerij
en de citadel

Oorsprong 

 

Diest heeft enkele historische sites op haar grondgebied waarvan de herbestemming een uitdaging vormt maar ook kansen biedt voor de stad en haar inwoners. De citadel is de uitschieter op alle vlak (grootst, moeilijkst, mooist) - het is dan ook geen wonder dat de wieg van vzw Kwartiermakerij in 2018 op de citadel stond.

 

De ambitie om een tijdelijke invulling te organiseren in de leegstaande site kreeg daar vorm vanuit een reeks succesvolle pop-up initiatieven, zomerbars en evenementen die de citadel tot leven brachten. Geïnspireerd door voorbeelden in andere Europese steden waren de initiatiefnemers ervan overtuigd dat een geslaagde tijdelijke invulling als levend labo een basis kan leggen voor de definitieve herbestemming van de citadel tot een bruisend stadsdeel.

 

Het militaire verleden inspireerde tot de naam Kwartiermakerij - naar kwartiermakers, de soldaten die voorop lopen om het kamp in orde te brengen voor de aankomst van de troepen. 

​

In afwachting van kansen op de citadel gingen Kwartiermakerij en partners alvast van start met projecten als de Samentuin en de bouw van het Kwartiermaker-ei

​

Vandaag

 

In maart 2023  was het eindelijk zover: enkele trekkers van vzw Kwartiermakerij sloegen de handen ineen met partners uit vzw’s Gitannekesfoor en ‘t Grootwarenhuis en werden professioneel ondersteund door Miss Miyagi. Allemaal samen, stelden ze zich kandidaat voor een open oproep voor de rol van ‘regisseur tijdelijke invulling’ in de citadel. 


Samen met Stadsmakersfonds richtten ze een nieuwe coöperatieve vennootschap op -  ‘cv Citadel Diest’ -  die uiteindelijk in april 2024 een concessie kreeg van de stad voor een periode van zes jaar, met drie jaar verlengbaar. De oprichting van de nieuwe cv was een logische stap gezien de schaal van het project, de financieringsnood en de grote verantwoordelijkheid. Zo verliet een eerste project de incubator van Kwartiermakerij!

Vzw Kwartiermakerij werkt intussen verder aan dezelfde missie en zal nauw blijven samenwerken met de cv Citadel Diest aan de gedeelde sociaal-maatschappelijke ambities via nieuwe concrete projecten. Zo worden de eerste stappen gezet voor een circulaire textielhub in de citadel en voor een korte-keten verkooppunt voor lokaal gezond voedsel. Ook voor een tweede eetbare tuin worden plannen getekend en partners gevonden. Samenwerking met bestaande initiatieven zoals de Volkskeuken is vanzelfsprekend. 


Hoofdkwartier. Kwartiermakerij vzw - Ond. Nr. BE 0748/985.597. - Berkstraat 2, 3290 Diest 

© 2020 by JazzHotel. 

bottom of page